PLEASE CLICK FOR ME !

Assalamualaikum's to all my readers, SILENT readers and also to the HACKERS :: Nursyahida/Scha is here.. If u had any comment, just comment at my entry.. If u want to Follow this blog, i will appreciate that's much.. And If u want to Exchange Link, Just insert your name and LINK here.. I will Follow u back and comment on ur blog.. =).. THANKS VISIT MY BLOG =D

08 May 2011

:: Erti maaf seorang ibu kepada anaknya :: ?

Salam uolls... 

terlebih dahulu
scha ucapkan Happy Mother's Day to uolls yang suda p0n bergelar seorang ibu..

Siapa Insan Yang bergelar Ibu?

Ibu, Mak, Mummy, Mamma, Mom, Ummie and banyak lagi nama panggilan untuk seorang ibu
Insan yang telah bergelar ibu, insan yang terkenal dengan sifat penyayang, sifat lemah lembut, segarang mana pon seorang ibu itu.. hatinya tetap lembut.. sejauh mana ia marah dan tidak bertegur sapa dengan anaknya..xkan putus air kalau dicincang.. itulah ibu, insan yang amat penting dalam setiap insan yang bergelar anak.. ibu amat penting dalam kehidupan kita, kerana seorang ibu, tidak mengenal erti penat lelah dengan melayan kerenah anak-anak, walaupun anaknya sangat-sangat nakal, ia tetap garang dengan niat ingin mendidik.. ibu insan yang amat mulia, sehinggakan ada syurga dikaki setiap ibu.. martabat seorang ibu terlalu tinggi dan jika hilangnya ibu dari hidup kita ini, hancurlah... hancurlah hidup kita, terasa seperti hidup ini tidak ada makna, dan tidak tahu dimana harus membawa arah, jika hilangnya ibu yang amat disayangi walaupun, kadang-kadang ada anak yang melawan, menengking, memaki,  tetapi, bila hilangnya ibu dari Dunia yang Sementara ini... menangis juga si anak..hilang semua ego, semua marah yang ada dalam hati..yang ada cuma kepiluan.. anak menangis kerana pemergian ibu nya kerana mereka amat menyayangi ibu mereka, walaupun mereka memaki, mencaci, memarahi insan yang berharga dalam hidup mereka... dalam hati mereka, hanya Allah s.w.t sahaja yang taw...

maaf seorang ibu teramat bernilai bg seorang anak.. scha pernah alami situasi ini, ibu scha minta maaf pada scha.. ini, baru aja terjadi sebelum scha ambil Final Exam hari tue.. dugaan scha sebelum exam memang berat, dengan tekanan dar seorang insan yang bergelar ibu.. 
:: ibu scha ni ::
seorang yang Garang tetapi penyayang.. 
seorang ibu yang amat suka membebel, tetapi perkara yang berfaedah..
seorang ibu yang tidak suka anaknya berperangai buruk ! atau bertabiat buruk..
seorang insan yang tidak suka anaknya bers0sial terlebih-lebih.....

ibu scha, mmg mendidik scha dengan cara yang amat baik, scha rasa sepuluh orang ibu yang mcm nie, mendidik anak seramai sepuluh orang.. bakal melahirkan 100 insan yang cukup sifat atau dalam erti kasar lain :: Jadi Manusia :: berperangai el0k, dan sentiasa faham apa erti kehidupan sebenar :: 

Diakui, kadang-kadang scha sendiri memberontak bila ibu scha terlalu mengongkong kehidupan scha ..
Ini mmg akan terjadi bila ada orang yang terlalu control diri kita :: mostly jika dalam bercinta ::
TERKONGKONG :: penyudahnya, Clash !
Tapi, kalau dikongkong oleh ibu :: penyudahnya? xkan nak Berpisah dengan ibu??

erm, scha RESPECT DIRI SCHA sebab scha seorang yang xsuka nak bercakap, xsuka nak bertekak, bertegang urat, senang cerita, scha suka Buat hal scha sendiri.. dan sikap scha yang nie, membuatkan scha boleh hidup dengan kongkongan dari ibu scha, scha jenis yang xsuka melawan, even scha anak bongsu, ada orang andaikan, anak bongsu ni manja, yes, scha memang manja, tapi manja scha bertempat dan mengikut situasi. Scha akan serius bila ibu scha serius, dan scha akan manja, jika kene pada tempatnya...

memang susah bagi seorang insan yang bergelar IBU untuk MEMINTA MAAF pada ANAKNYA
tapi, ini berlaku... berlaku pada diri scha selama scha hidup 19 tahun dalam dunia ni...
Apa yang mak scha buat pada scha, hanya Kongkongan bukan Deraan. jadi scha x ambil kisah, kalau dah itu cara ibu mendidik kita untuk menjadi seorang manusia yang beradab, kita terimalah... Kalaulah juga, scha didera oleh ibu scha sepanjang kehidupan scha, scha ambil kisah, tapi.. tidak langsung simpan dalam hati scha.. apa yang dibuat oleh ibu itu.. itulah DIDIKAN !

Maaf seorang Ibu kepada Anaknya amat bernilai bagi diri Scha..
Scha sayang Mak sangat-sangat ! Thanks for all yang da mak buat untuk scha..scha menghargainya, dan x terbalas segala jasa mak, segala didikan mak dan segala pengorbanan mak untuk diri yang dahulunya kain putih dan kini corak yang dihasilkan semakin el0k dan semakin cantik..tanpa langsung menggunakan warna HITAM

Thanks Mom..
Happy Mothers Day


I Love You Mom
Always Love You
Thanks Ya Allah
Alhamdulillah..

p/s :: Hargai ibu anda sebaik-baik..dan anggapla ia sebagai harta karun bernilai didunia, dan tidak mudah dirampas oleh sesiapa kecuali Allah s.w.t
Ibu adalah barang paling berharga, tidak ternilai sehingga melangkaui INFINITI..

Mom's Day

=D


Create With Love : Nursyahida Daud : This Blog is My Mine

11 comments:

♥Lady Ainaa♥ said...

menitis air mata ena tym bce blog sis ni..teringat kt ma mom..HUHUHU..begitu besr pengorbanan ibu kepda..anyway, happy mother day to ur mom...

kuah kacang said...

selamat hari ibu :D

kuah kacang said...

eh, ni lagu ape ni.. bez la..

kambeng.karbonat said...

selamat hari ibu. :D

Khairil Khusairy Samsudin said...

Syukur Alhamdulilah..airil gembira bile mak dah berbaik semula dengan cinta.dan sayu hati airil bile pengorbanan dan penat lelah mak, airil amik sambil lewa suatu ketika dulu, tapi airil akan tetap membalas jasa mak pada mase sekarang walaupun mak bersikap dingin dgn airil..mak, airil rindukan ketawa dan sambal tumis mak.. ='(

leyzajamil said...

like mom like daughter..

singgah baca siapa bakal isteri keempat SY?

josrevalution said...

rasa sedih plak baca entry nie..hehe..pape oun nice entry untuk hari ibu..
antara perkara lelaki itu rumit!betul kah?

Azlan Hasan said...

auuww!!!sweetnya...untung mak dapat anak camnie..hehehe..

Regards,
-Strider-

cucu tok adam said...

wah sgt cute

kirim salam mak ye

huhuu

fRaMe+LenSeS said...

terbaik perkongsian ni. terima kasih. ;D

Nadh suka dengan blog kamu, perkongsian kamu, Jum Nadh nk pomot, join contest Aku Ingin Berubah sahabat Nadh,,.

Mungkin kita leh sama-sama sampaikan message positive pada masyarakat dengan perkongsian dalam ni plak.. :D

msredcheesecake said...

cik scha,

apa yg kita buat pun mak tetap maafkan kan?so, kalau sekali sekala mak buat kita marah, biarkan aje.janagn marah dia balik kan? susah jadi mak ni...